Cake Pops – ciasteczkowe lizaki

Składniki (na ok 20 sztuk):

  • 400g suchego ciasta, np. drożdżowego
  • 120g mascarpone
  • 80g nutelli

  • tabliczka ulubionej czekolady
  • odrobina oleju/masła
  • patyczki do szaszłyków
  • kawałek styropianu lub opakowanie po jajkach

DSC_0049 (2)

Przygotowanie:

  • Pokrusz ciasto drożdżowe i ugnieć z mascarpone oraz nutellą, tworząc dużą kulę; wstaw do lodówki;
  • Czekoladę rostop w kąpieli wodnej, dodaj 1 łyżkę oleju;
  • Po ok 15 minutach wyjmij ciasto z lodówki i uformuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego;
  • Końcówki patyczków (z nie zaostrzonej strony) zanuż w czekoladzie i nabij na nie przygotowane wcześniej ciastkowe kulki;
  • Tak przygotowane lizaki wbij w styropian, wstaw do lodówki i poczekaj, aż czekolada zastygnie zespalając patyczek z kulką ciasta;
  • Wyjmij lizzaki z lodówki i obtocz je w rozpuszczonej czekoladdzie, następnie ponownie wstaw do lodówki (znów na styropianowej podstawce);

RADY:

  • Jeśli użyjesz biaej czekolday, możesz do nej dodać barwniki spożywcze;
  • Po obtoczeniu lizaków w czekoladzie możesz je obtoczyć w róznokolorowych posypkach.

DSC_0037-4

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s